Photo: Robin Fritzson

JOHN MARTIN BENGTSSON

sångare / entertainer


John Martin, en av Sveriges musikalfantomer som de senaste åren medverkat i flera produktioner av Andrew Lloyd Webber’s the Phantom of the Opera. På Cirkus i Stockholm medverkade han i ensemblen och gjorde flera uppmärksammade inhopp i titelrollen och senare spelade han Raoul på Göte-borgsoperan. Året efter alternerade han i rollen som Fantomen på Det Ny Teater i Köpenhamn följt av att bli inkallad som ’Emergency Phantom’ på The Phantom of the Opera World Tour. John Martin är troligen den ende i världen som sjungit både titelrollen Fantomen och rollen Raoul på 3 olika språk; Svenska, Danska och Engelska. Våren 2023 tar John Martin åter igen på sig den vita masken. Denna gång på Kristianstad Teater.


John Martin har spelat ledande roller i en lång rad musikaler både i Sverige och utomlands. Bland andra FAME, Cabaret, West Side Story, Les Misérables och Wicked. Senast såg vi honom som Gaston i Disney’s Skönheten och Odjuret på Malmö Opera.


Som en av 3 sångare i vokalgruppen Eclipse turnerade han världen runt i 5 år med deras Anders Bagge-producerade debutalbum i ryggen, utgivet på SONY MUSIC.


John Martin anlitas ofta i större konsertsammanhang och har deltagit i både TV-och radio-program vid flera tillfällen. Han har gett ut flera egna album.


Musikalprojektet PARTS är det senast i raden med John Martins egna tolk-ningar av musikalernas stora hits. För sina insatser inom kulturen tilldelades John Martin Växjö Kommuns Kul-turpris 2019. 


November 2021 blev han inbjuden av Finska Nationaloperan i Helsingfors till att sjunga rollen som Phantom i konsertversionen av Love Never Dies. Sommaren 2022 sjöng han Karl-Oskar i konsertversionen Kristina från Duvemåla på Dalhalla.